Financieel jaarverslag VDL Groep

Financieel jaarverslag VDL Groep

3 juni 2020

Voor VDL Groep is 2019 een uitdagend jaar geweest waarin we voor het eerst sinds het crisisjaar 2009 onze omzet en winst hebben zien dalen. Toch kijken we, gezien de marktomstandigheden, tevreden terug op 2019. Hieronder een opsomming van enkele belangrijke gebeurtenissen van 2019:

 • De gecombineerde omzet is uitgekomen op 5,780 miljard euro ten opzichte van 5,973 miljard euro in 2018. De afname in omzet, vooral ingegeven door een lager productievolume bij VDL Nedcar, is kleiner geweest dan een jaar eerder geprognotiseerd. Onze overige activiteiten hebben het omzetverlies bij VDL Nedcar voor een groot deel gecompenseerd.
 • Het operationeel resultaat is stabiel gebleven: 203 miljoen euro. Het nettoresultaat is, vanwege incidentele baten in 2018, met 12 procent gedaald van 178 miljoen euro in 2018 naar 156 miljoen euro in 2019.
 • Het aantal medewerkers is gedaald van 16.854 eind 2018 naar 15.734 eind 2019.
 • We hebben in 2019 aan 114 landen producten en diensten geleverd.
 • Er zijn wederom grote stappen gezet op het vlak van slimme mobiliteit (elektrificatie, connectiviteit, autonoom rijden en ‘mobility as a service’) en we hebben onze positie als specialist en Europees marktleider op het gebied van de elektrificatie van zwaardere voertuigen verder versterkt. Enkele bijzondere mijlpalen:
   1. Levering van 500 elektrische bussen
   2. Order voor 80 elektrische en autonome Automatisch Geleide Voertuigen (AGV’s) voor de haven van Singapore
   3. Presentatie van de eerste elektrische voertuigen voor afvalinzameling samen met DAF Trucks
   4. Uitbreiding van ons Laad Test Centrum in Valkenswaard met nieuwe technologieën voor het opladen van zware voertuigen
 • We zijn in 2019 een aantal keren in de prijzen gevallen:
   1. VDL Groep is uitgeroepen tot winnaar van de Nederlandse Innovatieprijs 2019
   2. VDL heeft de EY Family Business Legacy Award mogen ontvangen
   3. De mede door VDL ontwikkelde elektrische truck, de DAF CF Electric VDL E-power is uitgeroepen tot Green Truck Logistics Solution 2019
 • In 2018 hebben we 128 miljoen euro geïnvesteerd in bedrijfspanden, machines en overige bedrijfsmiddelen. Daarnaast is 157 miljoen euro geïnvesteerd in R&D-activiteiten (engineering). Hiermee behoren we tot de top-10 van meest innovatie ondernemingen van Nederland.
 • De omzet in het eerste kwartaal van 2020 is dit jaar uitgekomen op 1,2 miljard euro, ten opzichte van 1,5 miljard euro eerste kwartaal 2019.
 • Begin 2020 zijn we geconfronteerd met de gevolgen van het coronavirus. Wij dragen graag ons steentje bij om deze coronacrisis zo goed mogelijk door te komen. Zo hebben we honderden mondkapjes, handgel en beschermende kleding aan de zorgsector verstrekt. Drie VDL-bedrijven hebben in sneltreinvaart meegewerkt aan de totstandkoming van honderden beademingssystemen van onze partner Demcon.
 • Uiteraard heeft deze crisis grote gevolgen voor ons familiebedrijf. Ons belangrijkste doel is dat onze medewerkers en hun families gezond en veilig zijn. Met gepaste maatregelen om verspreiding van het virus zoveel mogelijk voorkomen, proberen we door te gaan met onze productie voor onze continuïteit en behoud van werkgelegenheid. De gevolgen van deze crisis zijn vooralsnog niet te overzien, maar dat die ongelofelijk ingrijpend zullen zijn, is overduidelijk.  

Belangstelling om ons jaaroverzicht te lezen, download dan hieronder het hele document.

Download
NEDERLANDS

ENGELS

DUITS

FRANS

Terug naar overzicht