VDL Groep werkt mee aan beademingssystemen van Demcon
Fotobijschrift: Medewerker van VDL Industrial Modules met de behuizing van de beademingsapparatuur voor Demcon.

VDL Groep werkt mee aan beademingssystemen van Demcon

23 april 2020

Drie VDL-bedrijven werken in sneltreinvaart mee aan de totstandkoming van honderden beademingssystemen van onze partner Demcon. Binnen drie weken is Demcon, met steun van VDL, erin geslaagd in Nederland een compleet beademingssysteem te ontwikkelen, produceren en testen dat geschikt is voor de beademing van coronapatiënten op de intensive care. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) zorgt voor de verdeling van de beademingsapparaten over de ziekenhuizen. Vandaag zijn de eerste van ruim 500 beademingssystemen van Demcon opgeleverd.

Door de fors gestegen vraag naar beademingsapparaten als gevolg van het coronavirus, heeft Demcon de productie flink opgeschroefd. Daarvoor is onder meer het aantal productielijnen opgeschaald en is een intensievere samenwerking aangegaan met toeleveranciers, zoals VDL Groep.

Medewerkers van VDL ETG Precision, VDL Laktechniek en VDL Industrial Modules hebben de afgelopen weken hard gewerkt aan onderdelen van Demcair, zoals het systeem wordt genoemd. Bij VDL ETG Precision zijn alle benodigde nauwkeurige draai- en freesdelen gemaakt en dit VDL-bedrijf ondersteunt de montage van de systemen bij Demcon. VDL Industrial Modules heeft de engineering van het plaatwerk verzorgd en heeft in een zeer kort tijdsbestek zowel ontwerp, prototype als industrialisatie van diverse vervolgseries voor rekening genomen.  VDL Laktechniek, expert op het aanbrengen van specialistische coatings, voorziet de RVS-behuizing van verschillende afwerkingen en daarnaast zijn logo evenals benamingen van diverse aansluitingen middels zeefdruk aangebracht.

Kracht door samenwerking

“Onze bijdrage aan de beademingssystemen van Demcon is een mooi staaltje kracht door samenwerking”, stelt president-directeur Willem van der Leegte van VDL Groep. ”Doordat wij al deze expertise in eigen huis hebben, hebben onze bedrijven bijgedragen aan de enorme snelle levering aan de ziekenhuizen. Daarnaast is het natuurlijk geweldig om een relevante bijdrage te leveren aan systemen die grote invloed hebben op het herstel van patiënten die hard worden geraakt door het coronavirus.”

Het maaktraject van een medisch apparaat, inclusief klinisch onderzoek en certificering, neemt normaliter snel een jaar in beslag. Tussen het starten van de voorbereidingen door Demcon, de order van het ministerie voor het leveren van de eerste 500 stuks, succesvolle klinische testen op meerdere patiënten in drie ziekenhuizen en het leveren van de eerste exemplaren zit slechts ruim drie weken. De eerste versie van het complete systeem is, omwille van de grote vraag, relatief eenvoudig uitgevoerd. Inmiddels werken engineers aan een tweede, uitgebreidere versie die meer mogelijkheden voor behandeling biedt.

Hartverwarmend

Het complete beademingssysteem van Demcon bevat, inclusief de centrale module, meer dan 200 verschillende componenten. Directeur Dennis Schipper van Demcon: “Die betrekken wij van een groot aantal leveranciers. Net als onze andere leveranciers heeft VDL onder grote tijdsdruk alle mogelijke creativiteit ingezet om te zorgen voor voldoende aanvoer van
componenten. De steun die wij uit alle hoeken hebben gekregen, is hartverwarmend.”

Terug naar overzicht